Сладкото събужда грешен имунен отговор
Снимка: Guliver / iStock
Данни от 9000 майки и деца били анализирани от учени в лондонския университет „Куин Мери“, за да се установи как консумацията на захар през бременността влияе на риска от астма, сенна хрема, екзема, атопия, както и на работата на белия дроб при деца на 7-9 години.
Учените установили, че жените, които през бременността са консумирали твърде много захар, приемана най-вече с газирани напитки и обработени храни, са повишили с 38% риск от алергии за децата си, чувствителността им към 2 и повече алергена нараснала със 73%, а опасността да развият алергична астма – със 101%, съобщава Zee News.
Повишен риск от алергии и от алергична астма създава бялата рафинирана захар, добавената в газираните напитки, фруктозата и дори тази от меда, сиропите.
Ето и обяснението на учените: ако бременната консумира твърде много захар, при детето се явява алергичен имунен отговор, който на свой ред може да доведе до алергично възпаление в белите дробове.
Учените открили връзка между злоупотребата със захар през бременността и атопията – генетично предразположение към редица алергични заболявания като алергичен ринит, астма и атопичен дерматит. Те уточняват, че консумацията на захар от бременната не повишава риска от екзема и от сенна хрема при детето.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари